Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

Άρθρα

Καλωσήρθηταν!
Christ 14Συνήθως, όταν γνωρίζουμε κάποιον συνάνθρωπό μας τον ρωτάμε από που είναι. Από τον τόπο καταγωγής του προσπαθούμε να καταλάβουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Τι αξίες και τι αρχές κουβαλάει. "Απού'θε κρατάει η σκούφια τ' ", που λέμε οι Σαρακατσιάνοι.
Στην παραπάνω ερώτηση ένιωθα την ανάγκη να απαντώ πως είμαι Σαρακατσιάνος. Πιστεύω πως, αν αναφερόμουνα στον τόπο που γεννήθηκα, δεν θα έδινα στον συνομιλητή μου να καταλάβει αυτό που επεδίωκε με την ερώτησή του. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα ενός Σαρακατσιάνου. Δεν κατάγεται από κάποιον τόπο, αλλά από μια γενιά με ιδιαίτερες αξίες που έκαναν τον κόσμο αυτό να κρατήσει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής για αναρίθμητους αιώνες. 

Οι αξίες του έχουν τις ρίζες τους στην καταγωγή του και όχι στον τόπο που έτυχε να γεννηθεί. Ο Σαρακατσιάνος δεν ήταν μαθημένος να τον ρωτάνε από που είναι. "Τίνος είναι", τον ρωτούσαν όταν ήταν μικρός, και "από ποιανούς είναι", όταν ήταν... τρανύτερος.

Αυτές τις ιδιαιτερότητες της γενιάς μας θέλησα να εξηγήσω με την ιστοσελίδα αυτή. Διαπίστωσα όμως πως οι περισσότεροι που κάνουν χρήση του διαδικτύου, δεν διαβάζουν τα κείμενα. Θέλουν μόνο κάποιες συνθηματικές επικεφαλίδες, για να... έχουν να λένε. Πολλοί νέοι εκφράζονται ανεβάζοντας μια φωτογραφία ή κοινοποιώντας ένα Video που είδαν αλλού. Οπότε τα μεγάλα κείμενα με τις πολλές πληροφορίες θα μείνουν αδιάβαστα. Γι αυτό εκτός από άρθρα, απόψεις ειδικών και ιστορικές μαρτυρίες που θα αναρτώ κατά καιρούς, θα αναρτώ και διάφορες φωτογραφίες, video και παλιακά τραγούδια. Άλλα τραγουδισμένα από παλιούς Σαρακατσιάνους σε απρόσμενα γλέντια και άλλα από εκδηλώσεις με σύγχρονους Σαρακατσιάνους τραγουδιστές. Πατήστε πάνω στις φράσεις με μπλέ γράμματα για να τα ακούσετε. Επίσης έχω δημιουργήσει μια ενότητα με  τραγούδια του γάμου, μια αξιόλογη δουλειά των Ηπειρωτών Σαρακατσιαναίων Αττικής, τα οποία είναι επίσης κομμάτι της παράδοσής μας. Φρόντισα δηλαδή να υπάρχει υλικό και γι αυτούς που διαβάζουν, αλλά και για τους νεότερους που θέλουν να τα έχουν όλα με ένα... "ΚΛΙΚ".

Τη σελίδα μου θέλω να την αφιερώσω στη Σαρακατσιάνα. Θεωρώ πως ό,τι καμαρώνουμε εμείς σήμερα το οφείλουμε σ' αυτή. Αυτή ήταν ο στυλοβάτης της παράδοσης και των αξιών του γένους μας. Σ' αυτήν στηρίχτηκε ο τρόπος ζωής που κράτησε αιώνες αναλλοίωτος.

Ο νομαδικός βίος των προγόνων μας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κομπασμούς. Το κέντρο του ενδιαφέροντός τους ήταν το βιός τους (τα πρότα τ'ς) και αυτό απαιτούσε καλή σχέση με όλον τον άλλο κόσμο. Ήταν συνεχώς μετακινούμενοι και δεν έδιναν δικαίωμα για καυγάδες και διενέξεις με τους κατοίκους των περιοχών απ' όπου περνούσαν, ούτε με τους Τούρκους κατακτητές. Τα παιδιά που πήγαν στην κλεφτουριά, για τα οποία σήμερα καμαρώνουμε και πανηγυρίζουμε και το έχουμε κάνει κύριο λόγο ύπαρξης των συλλόγων, το έκαναν από μια άτυχη στιγμή, επειδή τους προέκυπτε. Δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Οι "παληκαριές" πληρώνονταν αδρά. Έπρεπε, κοπάδια και οικογένειες να φύγουν και να εξαφανιστούν από τον τόπο εκείνο, πράγμα το οποίο δεν ήταν και τόσο εύκολο. Και καλά φεύγεις, που πας με τόσα κοπάδια και που θα βρεις τόπο να τα βοσκήσεις! "Φορτών' ο Γκόγκος, αλλά που ξεφορτών'" έλεγαν οι Σαρακατσιάνοι, όταν ήθελαν να συνετήσουν κάποιον. Οπότε, ακόμα κι αν κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, φρόντιζαν πάντα να μην προκαλούν.
Γι αυτό στη δική μου σελίδα θα βρείτε αναφορές στον ποιμενικό βίο και όχι στους αρματολούς, κλέφτες και σαρακατσιάνους τουρκοφάγους. Αυτό το θεωρώ μια εξαίρεση και "παράπλευρη απώλεια" του ποιμενικού βίου και ως τέτοιο θα αανφέρεται.

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας ή γράψτε μου στο προσωπικό μου e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για παρατηρήσεις και εντυπώσεις, γράψτε απ' ευθείας στο Βιβλίο Επισκεπτών

Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα μου και εύχομαι να έχουμε μια καλή... στράτα!
Είναι μια προσωπική ιστοσελίδα. Δεν ανήκει σε σύλλογο ούτε εκπροσωπεί κάποια ομάδα.

Χρήστος Ξηρομερίτης-Λάρισα
6936-513213

Kanoutou 
Ο Χρήστος, "απάν' στου κανούτου του γουμάρ' ", στη Ζωοδόχο Πηγή, Βέρμιο, Καλοκαίρι του 1958.
Τον προσέχει ο θείος του Δημήτριος Ξηρομερίτης (ο μικρότερος αδερφός του πατέρα του)


 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213