Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

Οι Σαρακατσάνοι στον Μακ. Αγώνα 1904-1908
M.A.100"...Σύμφωνα με το σχέδιο του Προξενείου Θεσσαλονίκης, ο ένοπλος ελληνικός αγώνας θα έπρεπε να εκδηλωθεί αρχικά σε ορισμένες μόνο περιοχές της Μακεδονίας. Οι περιοχές ήταν: Η οροσειρά βόρεια από τα Βελεσσά, η οποία άρχιζε από τον ορεινό όγκο Οσογκόφσκα και κατέληγε στο όρος Μπαμπούνα. Η περιοχή βόρεια της Δοϊράνης, ανάμεσα στη Στρώμνιτσα και το Πετρίτσι. Επίσης η οροσειρά Μαριάνσκα - Τζένα -Μορίχοβο και δυτικά από αυτήν στη γραμμή Γραδέσνιτσα - Μάκοβο -Γκόπεσι - Ρέσνα.

Περισσότερα...

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
ΓΕΝΙΚΑ
armegein 100Μια διαχρονική παρουσίαση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, που γέννησε την ανάγκη επινόησης και εφαρμογής του θεσμού του τσελιγκάτου και εξέθρεψε το νομαδισμό των κτηνοτρόφων.

Η χώρα μας έχει μια ιδιαιτερότητα, που δεν απαντάται σε πολλές άλλες χώρες ή, και σε όσες από τις λοιπές απαντάται, δεν έχει τη μορφή και τις διαφορές από εποχή σε εποχή που έχει στη χώρα μας.

Περισσότερα...

Κρατικοποίηση και εξορία το 1948
margioulas konakiaΤο 1948 τέλος Μαρτίου μήνα ήταν η σειρά να γίνει κρατικοποίηση σε όλους τους κτηνοτρόφους. Μια μέρα βλέπουμε ένα ανοιξιάτικο πρωί προτού τα χαράματα μας είχαν περικυκλωμένοι η αστυνομία και φανατικοί σαν να μας είχαν δικασμένοι σε θάνατο. Εμείς δεν μας έβαζε η ιδέα ότις ήρθε η μέρα να μας ρημάξουν, νομίζαμε θα τα μετρήσουν για φορολογία. Και μόλις ξημέρωσε καλά, ήρθαν στα καλύβια μας και στα μαντριά μας που είχαμε τα κοπάδια μας πρόβατα. Είμασταν όλοι οι Μαριουλαίοι αντάμα και μας ρωτούσαν πόσα πρόβατα έχει κάθε οικογένεια και άλογα και σκυλιά και γαιδουράκια.

Περισσότερα...

Σαρακατσάνοι και Μακεδονικός Αγώνας
Garefis 100Ο στρατηγός Α.Κ.Ανεστόπουλος (''Μακεδονικός Αγών'' 1903-1908, Β΄τόμος σελ.362), γράφει:
"...Όλοι οι κτηνοτρόφοι Σαρακατσαναίοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατά την περίοδον του Μακεδονικού Αγώνα 1903-1908 ειργάσθησαν πολυτρόπως, ενισχύσαντες τα Ελληνικά αντάρτικα σώματα ως τροφοδότες, οδηγοί, αλλά και ως ένοπλοι. "Aνευ αυτών θα ήτο δύσκολος η εξόντωσις των σλαυϊκών συμμοριών.''
Τα χρόνια αυτά τα τσελιγκάτα των Σαρακαρσαναίων βρίσκονταν στις πλαγιές των βουνών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,

Περισσότερα...

Σαρακατσάνοι και απελευθερωτικοί αγώνες
LIAKATAS 03Οι Σαρακατσάνοι ουδέποτε υποτάχθηκαν σε κατακτητή, ενώ έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Τούρκους.

Έβγαλαν σπουδαίους καπεταναίους και αγωνιστές, αρματολούς και κλέφτες. Πρώτος και καλύτερος ο Αντώνης Μακρυγιάννης, ο θρυλικός Κατσαντώνης.Θαυμαστή υπήρξε η αντοχή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, κατά τον πόλεμο του 1940- 41. Ως πολεμιστές ήταν ψύχραιμοι, αγέρωχοι, ατρόμητοι. 

Περισσότερα...

Αντώνης Κατσαντώνης
KatsantonisΕσείς όπου τον είδατε ψηλά στα κορφοβούνια

Σταυραετοί και πέρδικες ,ξεφτέρια χελιδόνια,
Ελάτε να του στήσετε τραγούδι μοιρολόι,
Τον Κατσαντώνη πιάσανε, κλάψτε πουλιά μου κλάψτε

Α. Βαλαωρίτης

Είναι ο αντιπροσωπευτικός τύπος του ελεύθερου ανθρώπου, που μέσα του αστράφτει το αιώνιο πάθος για λευτεριά. Υπόδειγμα κλέφτη με μεγάλο ηθικό ανάστημα, φυσιογνωμία κυριαρχική, αναδείχτηκε σε κορυφαίο της κλεφτουριάς ολόκληρης της προεπαναστατικής Ελλάδας. Αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από το λαό γιατί στο πρόσωπο του έβλεπε τον Απροσκύνητο και τον αδούλωτο άνθρωπο που χτυπούσε με εκδίκηση το δυνάστη.

Περισσότερα...

 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213

 
 
 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος