Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

"Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα" φύλλλο 76
Εκδόθηκε το 76ο Φύλλο της εφημερίδας  "Σαρακατσάνικα Χαιρετήματα" του συλλόγου Σαρακατσιαναίων Ηπειρωτών. Διαβάστε το!

"Σαρακατσάνικα χαιρετήματα"
Κυκλοφόρησε το νέο, επετειακό, 75ο φύλλο της εφημερίδας "Σαρακατσάνικα χαιρετήματα", που είναι αφιερωμένο στον Κώστα Κρυστάλλη.

Διαβάστε το!

Η μόδα να δηλώνεις Σαρακατσάνος
Katsarikas 100“Είμασταν δυό είμασταν τρείς.... γίναμε χίλιοι δεκατρείς”. Σαρακατσάνικο τραγούδι που εξυμνεί το πάθος για σύναξη ... σιγά σιγά ανταμώνουμε...
Εύχομαι και ελπίζω όλοι μας με τον ίδιο στόχο και τον ίδιο σκοπό, αγαπημένοι σ’ναφίτες. Είναι περίεργο φίλοι Σαρακατσάνοι, εκεί που ντρέπονταν μερικοί, η απαξιούσαν το σ’νάφι τους τελείως και κοίταζαν πώς να αποφύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους σε συζητήσεις, η παρουσιάσεις στοιχείων της παράδοσης, ξαφνικά, ω του θαύματος, γίναν οι σκληρότεροι Σαρακατσανοφύλακες.

Περισσότερα...

Τηλεφώνημα από τον Γιάννη Καλούση
KaloussisΓια όσους αναρωτιώνται που να βρίσκεται και τι να κάνει ο τραγουδιστής των σαρακατσιάνικων γλεντιών, Γιάννης Καλούσης, έχω καλά νέα. Μου τηλεφώνησε στις 7/7/2016 και μου τραγούδησε από το τηλέφωνο ένα αγαπημένο τραγούδι των Σαρακατσιαναίων. "Είμαστε οι δόλιοι λιγοστοί" 
Πατήστε πάνω στον τίτλο και ακούστε τον με τι ζωντάνια τραγουδάει στα ενενήντα του χρόνια!

Η παρέα του... Καϊμακτσαλαν στη στράτα για τα χειμαδιά...
Χ'νουπόριασε!
Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, άλλος νωρίτερα και άλλος αργότερα, ανάλογα με τον τόπο που ήταν και τον καιρό στα βουνά, κατέβαζαν οι πρόγονοί μας το βιό τους στα χειμαδιά. Πολλλές φορές, όταν περνούσαν από δύσκολους τόπους, καλούσαν και συγγενείς για να τους βοηθήσουν στο συγκεκριμένο πέρασμα.

Περισσότερα...

Τον Αύγουστο 2015 στο Καϊμακτσαλάν
konakiΣτις 6/8/2015 μια παρέα Σαρακατσαναίων ανηφορίσαμε στο Καϊμακτσαλάν, λίγο πιο κάτω από το χιονοδρομικό, στη θέση "Σταυρός" όπως τη λένε σήμερα, στα "Γιαννακλαίϊκα" όπως την ήξεραν οι παλιότεροι, για να περάσουμε λίγες μέρες μαζί στο περιβάλλον που είχαν για ξεκαλοκαιριό οι πρόγονοι κάποιων φίλων μας, τραγουδώντας τα τραγούδια τους και γλεντώντας με σιναφίτες. Η συνάνηση είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πρίν, όταν βρεθήκαμε και πάλι μια παρέα φίλων εκεί για να περάσουμε ένα σαββατοκύριακο μαζί. Την ιδέα την πρότεινε ο Γιώργος και αυτός ήταν που το οργάνωσε με τη βοήθεια των φίλων του από το σύλλογο Κορδελιού και της Ημαθίας.
Στη σελίδα αυτή θα δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση αυτή και παίζονται κάποια τραγούδια που ηχογραφήσουμε.

Περισσότερα...

Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία...
VorasΟ τίτλος της πετυχημένης εκπομπής του Σεραφείμ Φυντανίδη δηλώνει πως μία ομάδα ανθρώπων όταν εχει κοινά χαρακτηριστικά και σωστή επικοινωνία, μπορεί να έχει και μία παραγωγική κοινωνική σχέση. Αυτό συμβαίνει και στο χώρο των Σαρακατσαναίων, κατ αρχήν μέσω των συλλόγων, αλλά και σε μικρότερη κλίμακα μέσα από τις παρέες. Η καθημερινότητα δοκιμάζει τις σχέσεις των ανθρώπων και άλλες τις εκφυλίζει και άλλες τις διατηρεί ζωντανές.

Από την ιστοσελίδα: Πορτραίτα Σαρακατσαναίων

Περισσότερα...

Ένα διαφορετικό αντάμωμα

Gastros FotoΟ Νίκος Γιαννακός, στη συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Κολοβό, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δεύτερου, αναφερόμενος στη "στράτα" περιγράφει την αντίδραση του κοπαδιού τους όταν την Άνοιξη πλησίαζε ο καιρός της μετακίνησης τους προς τα βουνά. Ήταν καταγραμμένο στο DNA τους να ξεκινήσουν στη «στράτα».
Έχω την εντύπωση πως αυτή η ανάγκη, για μετάβαση στις κορυφές των βουνών, είναι βαθιά ριζωμένη και στο ένστικτο του Σαρακατσιάνου. Αυτό έκανε και τη δική μας παρέα να βρεθεί ένα Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στις κορφές του όρους Βόρας, το γνωστό στους περισσότερους με την τούρκικη ονομασία, Καϊμακτσαλαν.

Περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή προς το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και τα Δ.Σ. των Συλλόγων
(Mε αφορμή την «ανοιχτή διαβούλευση» στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΟΣΣ)

Αγαπητοί συναφίτες της Π.Ο.Σ.Σ.,flampouro
αν ανοίξετε και διαβάσετε τα καταστατικά, βάση των οποίων βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε, θα δείτε σαν κύριο άρθρο, τον σκοπό ίδρυσής των. Και αυτός είναι: Η 
Διάσωση και Διάδοση της σαρακατσιάνικης παράδοσης. Γι αυτό μπήκατε στα Δ.Σ. και αυτό οφείλετε να υπηρετείτε με ευλάβεια. Δεν χρειάζεται να ρωτάτε δημόσια τι πρέπει να κάνετε. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι κάνατε, όσα χρόνια είστε στα τοπικά Δ.Σ. ή στο Δ.Σ. της ΠΟΣΣ. Πως υπηρετήσατε αυτό το άρθρο των καταστατικών. Τι βοηθήσατε να διασωθεί και τι να αναδειχτεί.

Περισσότερα...

Κώστας Νάκας. Ένας μεγάλος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή

nakas

Ένα μεγάλο κενό άφησε πίσω του, με το θάνατό του, ο μεγάλος τραγουδιστής και Σαρακατσιάνος Κώστας Νάκας.

Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς και γνήσιους ερμηνευτές της δημοτικής μας παράδοσης και μάλιστα ήταν ο πρώτος Σαρακατσιάνος που τραγούδησε επαγγελματικά το σαρακατσιάνικο τραγούδι...

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών, μετά από σύντομη και άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο μεγαλύτερος σαρακατσιάνος τραγουδιστής, μια εμβληματική μορφή της σαρακατσάνικης παράδοσης, ένας αυθεντικός ερμηνευτής του σαρακατσάνικου τραγουδιού, ο Κώστας Νάκας.

Περισσότερα...

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο Σύνδεσμο Λάρισας

Pita 100Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σϋλλογος Σαρακατσαναίων Λάρισας. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η αντιπεριφερειάρχης του νομού Λάρισας κυρία Καραλαριώτου, ο αντιδήμαρχος κ Κώστας Καλαμπαλίκης και ο Δ.Σ.Λάρισας κ. Κώστας Σαμουρέλης.

Περισσότερα...

Ο Σαρακατσιάνος στρατηγός Κ. Ζαζιάς
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύνδεσμος Σαρακατσιαναίων Λάρισας "Ο Κατσαντώνης", την Κυριακή 27/01/2013 στο φιλόξενο χώρο του Συνδέσμου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η αντιπεριφεριεάρχης Λάρισας κ. Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Καλαμπαλίκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Σαμουρέλης και εκπρόσωπος του συλλόγου Κυπρίων Λάρισας.

Μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Περισσότερα...

 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213

 
 
 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8 επισκέπτες και κανένα μέλος