Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

"ΤΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ"
Katsarikas 100(Κάθε παραλληλισμός με την σημερινή κατάσταση αφήνεται στην κρίση του καθενός)
Μια εργασία στις απόψεις του Γ.Β Καβαδία περί δικαίου των Σαρακατσάνων.
Οι πηγές του Σαρακατσάνικου δικαίου είναι το έθιμο, το αίσθημα δικαιοσύνης και ο κοινός νους. Παρ όλα αυτά,

1.Υπήρχαν έθιμα που αφορούσαν αποκλειστικά το δίκαιο και κατά συνέπεια εντοπίσιμα, αυτά καθ' εαυτά, υπήρχαν όμως και άλλα με πολλές σημασίες, των οποίων η άποψη για την δικαιοσύνη και το δίκαιο συγχέεται με τις άλλες απόψεις

Περισσότερα...

Σαρακατσάνοι. Ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης.
Poulianos 1001. Οι Σαρακατσάνοι,
με όλα τα ανθρωπολογικά και παλαιοανθρωπολογικά δεδομένα, αναδεικνύονται ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης. Αποτελούν μία αδιάλειπτη βιολογική συνέχεια του Homo sapiens, όπως εμφανίζεται στην Παλαιολιθική Εποχή με αρκετά υπολείμματα γνωρισμάτων που οδηγούν στα ίχνη των Αρχανθρώπων της Κατώτερης Παλαιολιθικής, όταν το Ανθρώπινο Γένος αρχίζει να παίρνει τη σημερινή του μορφή και να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά Σύγχρονου, Σοφού, Λογικού και Κοινωνικού όντος με έναρθρη λαλιά, δηλαδή πριν από περίπου 700.000 χρόνια.

Περισσότερα...

Η άποψη του Κώστα Νάκα για τους συλλόγους
nakasΘα ‘θελα, όσοι αναλαμβάνουν τους συλλόγους, να αναλαμβάνουν με όλη τη σημασία της λέξεως. Αλλιώς να κάθονται παραδίπλα. Δηλαδή να ‘χουμε τον τίτλο και να μην κάνουμε τίποτα; Κι όταν μπαίνεις σε τέτοιο χορό να μπαίνεις για να προσφέρεις και να ξέρεις ότι θα χάσεις κι από πάνω. Θέλει ανθρώπους που να ξέρουν με τι θα ασχοληθούν.

Από την ιστοσελίδα: Πορτραίτα Σαρακατσαναίων

Σαρακατσαναίοι και Βλάχοι: ομοιότητες και διαφορές
Sa Vla 200Τις τελευταίες δεκαετίες, μία πληθώρα βιβλίων με αντικείμενο τους Βλάχους και τους Σαρακατσαναίους έχει κατακλίσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός πως πολλά από αυτά δεν είναι προϊόντα παραγωγής επαγγελματιών και ειδικών επιστημόνων, αλλά το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ανθρώπων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, κάπως αβασάνιστα, ως ερασιτέχνες συγγραφείς.

Περισσότερα...

Οι Σαρακατσιάνες ήταν νοικοκυρές...
Koritsi Barela 100"Οι Σαρακατσιάνες ήταν νοικοκυρές, αξιέπαινες, είχαν δουλειές πολλές, να υφάνουν, να γνέσουν, να κάνουν τα κουστούμια, τις βελέντζες, τα στρώματα, τα πάντα. Η Σαρακατσιάνα κρατούσε το σπίτι. Οι άντρες έπαιρναν τα πρόβατα κι έφευγαν. Η γ΄ναίκα να πάει στα ξύλα να φορτωθεί το ζαλίκ', το νερό, να ψήσει το ψωμί. Το γέννο, οι γ’ναίκες ξεγένναγαν τα πρόβατα όλα, οι άντρες όλο κουρασμένοι ήταν. Βέβαια μαύρη ζωή έκαναν κι αυτοί στα πρόβατα."

Μαρία Καραφυλιά (Σαρακατσιάνα "Χασανδρινή")
(Από την ιστοσελίδα του Γιώργου Κολοβού "Πορτραίτα Σαρακατσαναίων")

Οι χάρες της Σαρακατσιάνας
Koritsi Barela 100Έζησα την απόλυτη πειθαρχία της σαρακατσιάνας, τον απέραντο σεβασμό της στους γεροντες και στις γριές, την αγάπη της για τα παιδάκια της, τη μόνη που της επέτρεπαν τα σαρακατσιάνικα ήθη να εκδηλώσει, το κοκκίνισμα της από ντροπή μπροστά στους άνδρες, στους ξένους. Θαυμασα τη γρηγοράδα της στην ετοιμασία του τραπεζιού με τις πίττες της, τα τηγανιτά της, το ψητό της στη γάστρα, το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού, το κουβάλημα του νερού με τη «βαρέλα» και των ξύλων με το «ζαλίκι» της. Καμάρωσα τη λεβεντια της βλέποντάς την να κάνει και δύσκολες ακόμη αντρικές δουλειές.

Περισσότερα...

Ηρωίδα στη Σαρακατσιάνικη κοινωνία ήταν η Σαρακατσιάνα
Koritsi Barela 100Οι υπηρεσίες της, όχι μόνο στην οικογένεια, αλλά και σ’ όλο το τσελιγκάτο είναι περισσότερες από εκείνες του άνδρα. Όσοι έγραψαν για τους Σαρακατσιάνους και δεν έκαναν ειδική αναφορά στην προσφορά της σαρακατσιάνας στη στάνη, στο τσελιγκάτο, στη σαρακατσιάνικη οικογένεια, άφησαν ένα τεράστιο κενό. Αδίκησαν τη σαρακατσιάνα γυναίκα.
Ο Νίκος Κατσαρός, με αφορμή το θάνατο της σαρακατσιάνας μάνας του, που ήταν ένα πρόσθετο κέντρισμα να αναλογιστεί τη θέση της γυναίκας και την προσφορά της στην οικογένεια, στη στάνη και στο τσελιγκάτο, έγραψε τον... "Υμνο στη Σαρακατσιάνα"

Διαβάστε τον: Ύμνο στη Σαρακατσιάνα

Σαρακατσιαναίοι ή Σαρακατσάνοι. Ποιοί είναι;
mpalaioi vvermiojpg«Νομάδες από πανάρχαια μήτρα κτηνοτρόφων, τσελιγκάδες, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία, περπατάρηδες και κόσμος από λόγγα, αυτοί είναι οι Σαρακατσάνοι»

Της Αγγελικής Χατζημιχάλη

"Σαρακατσάνικη πατρίδα δεν είναι ένας ορισμένος τόπος εγκατάστασης, απ’ όπου στα πολύ παλιά χρόνια έφυγαν και σκορπίστηκαν. Πατρίδα τους είναι όλα τα φιλόξενα για την προβατοτροφία βουνά. Με τα ποίμνιά τους αλώνιζαν την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τις λοιπές Βαλκανικές χώρες".

Περισσότερα...

Ποιες είναι οι κυριότερες επιστημονικές έρευνες και αναφορές στους Σαρακατσάνους
H Sarakatsaniki Foresia 9O πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τους Σαρακατσάνους και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Παρίσι το 1925, ήταν ο επιφανής Δανός καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Carsten Hoeg (1896-1961). Ο μεγάλος αυτός ελληνιστής και φιλέλληνας στη μελέτη του « Les Saracatsans, une tribu nomade Greque (Οι Σαρακατσάνοι, ένα νομαδικό ελληνικό φύλο)» απέδειξε, ως γλωσσολόγος, ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαίο καθαρά ελληνικό φύλο.

Περισσότερα...

Πρόβλεψη Hoeg για τη μετεξέλιξη των Σαρακατσιαναίων (1924)
Hoeg klein…μπορούμε να προβλέψουμε ότι σε κάμποσο καιρό οι Σαρακατσάνοι θα ζουν σε σπίτια όπως οι χωρικοί και θα θέλουν να εξομοιωθούν, όσο είναι δυνατόν, με τους Ευρωπαίους. Με αυτή την ευρωπαϊκή «κατάκτηση» θα εξαφανιστούν συνήθειες χιλιετηρίδων αυτού του λαού, που αγνοείται στις μέρες μας από ιστορικούς και γεωγράφους και που από την αρχαιότητα διάγει την αρχέγονη και ανεξάρτητη ζωή των βοσκών στις ίδιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, βόσκοντας τα κοπάδια του το χειμώνα στις πεδιάδες και τα καλοκαίρια στα βουνά., ακολουθώντας την αμετάβλητη πορεία των εποχών.

«ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ, ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ »
ZygogiannisΟι Σαρακατσαναίοι (Σ) είναι ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο. Νομάδες κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα χειμαδιά διασκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κοιτίδα των Σ. ήταν η οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και η Ρούμελη με επίκεντρο τα ΑΓΡΑΦΑ, χώρος που λόγω της γεωφυσικής του κατάστασης ήταν απάτητος, δεν ήταν γραμμένος πουθενά και γι' αυτό κατοικούνταν από αυτόνομους και ελεύθερους ανθρώπους. Ο διασκορπισμός τους από την αρχική κοιτίδα τους προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα έγινε επί Τουρκοκρατίας και κυρίως τον 18ο αιώνα, στα χρόνια του Αλή Πασά.

Περισσότερα...

Ορέστης Σιδηρόπουλος ("Καλυβοδάσκαλος" 1949-1953 στο Ιμπιλί, Βέρμιο)
"Οι κοπέλες εκείνης της εποχής δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τις κοπέλες των ίδιων οικογενειών της σημερινής εποχής. Ήτανε ταλαιπωρημένες κοπέλες, κουρασμένες, όλη τη μέρα στη δουλειά, αδύνατες, χλομές. Παρόλο που ήτανε πάνω στο βουνό, ήτανε χλομές."

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη που δημοσιέυτηκε στα "Πορτραίτα Σαρακατσαναίων")

Περισσότερα...

 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213

 
 
 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος