Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

Παλιές ηχογραφήσεις σαρακατσιάνικων τραγουδιών
xorosΌταν ο Σαρακατσιάνος δεχόταν επίσκεψη από συγγενή, καλούσε τα αδέρφια του και άλλους, κοινούς με τον επισκέπτη, συγγενείς και αφού τρώγανε και κουβεντιάζανε, "έπαιρναν" και το τραγούδι σιγά-σιγά. Και τις περισσότερες φορές, πάνω στο... τσακίρ' κέφι, ρίχνανε και κανα χορό.
Τα τραγούδια που είναι συγκεντρωμένα εδώ, είναι τραγουδισμένα από παρέες που ζήσανε το νομαδικό βίο. Είναι από αυθόρμητα γλέντια με αφορμή κάποια συνάντηση ή γιορτή.  
Πατήστε εδώ και ακούστε τα

Ζωντανές ηχογραφήσεις γλεντιών
sara glentiΣτην ενότητα αυτή έχω συγκεντρώσει σαρακατσιάνικα τραγούδια τραγουδισμένα από τους τραγουδιστές μας σε διάφορα γλέντια.
Λειτουργεί όπως ένα CD-Player. Αν θέλετε να τα ακούτε με ακανόνιστη σειρά, τσεκάρετε το παραθυράκι, "Random play". Αν θέλετε να δείτε όλη την λίστα των τραγουδιών, επιλέξτε το βελάκι κάτω από το Random play.
Αν θέλετε να ανοίξετε τη εφαρμογή και να την ακούτε ανεξάρτητα από πιοα ιστοσελίδα θα επισκέπτεστε, πατήστε στο "Open in new window".
Πατήστε εδώ και... καλή διασκέδαση!

Σαρακατσιαναίικος γάμος
Giannakos 400Ο πολιτισμός των Σαρακατσιαναίων παρουσιάζει θαυμαστή ομοιογένεια σε όλες τις εκφάνσεις του. Παρουσιάζει όμως και διαφορές από τόπο σε τόπο. Αυτές, κατά κύριο λόγο, οφείλονται σε επιρροές, που δέχτηκε από τους άλλους ελληνικούς πληθυσμούς, με τους οποίους οι νομάδες πρόγονοί μας έρχονταν σε επαφή. Οι διαφορές, όπου υπάρχουν, περισσότερο τον εμπλουτίζουν, παρά τον διαφοροποιούν.

Στο σαρακατσιαναίικο γάμο, οι διαφορές, κυρίως εντοπίζονται στον (η)χό, τον ήχο των τραγουδιών. Το ίδιο τραγούδι, για παράδειγμα, μπορεί να το τραγουδούν διαφορετικά στην Ήπειρο και διαφορετικά στη Μακεδονία.

Περισσότερα...

Οι αντρειουμένοι βουλιόντανι
Giannakos 400Γνώρισα τον Θωμά Χρισταντώνη-Μπούτλα μέσα από την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου μου, «του Καλυβοδάσκαλου». Θεσσαλός Σαρακατσιάνος -μουσικής φίλος γνήσιος- ζει μόνιμα στην Αθήνα. Είχε την καλοσύνη να με πάρει τηλέφωνο και να με συγχαρεί για το βιβλίο μου. Ένας άγνωστος ως τότε σε μένα σιναφλής.

Εκτίμησα ιδιαίτερα την ευγενική του αυτή χειρονομία. Από τότε αναπτύξαμε φιλική σχέση, έστω και τηλεφωνικά. Ομολογώ ότι η επαφή αυτή μού άνοιξε καινούργια μονοπάτια.

Περισσότερα...

Τραγούδια της περιοχής Αργιθέας
argithea 100Απολαύστε τραγούδια της περιοχής Ασπροποτάμου τραγουδισμένα με τον χαρακτηριστικό τρόπο της περιοχής, με τις παραδοσιακές φωνές του Γιώργου Λέκου και του Πρασιώτη Μάη (Γαλαζούλα) με τη συνοδεία βιολιού,.
Τα ανέβασα στην ιστοσελίδα επειδή θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό σαρακατσιάνικες εκτελέσεις τραγουδιών.
Αυτό ίσως δείχνει και την προέλευση μας.
Μια κυψέλη που παρήγαγε αφεσμούς τσελιγκάτων ήταν η περιοχή. 

Πατήστε και ακούστεΤραγούδια της περιοχής Αργιθέας

Σαρακατσιάνικα τραγούδια όπως τα κατέγραψε ο Carsten Hoeg
flampouroO πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τους Σαρακατσάνους και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Παρίσι το 1925, ήταν ο επιφανής Δανός καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Carsten Hoeg (1896-1961).Στα πλαίσια της μελέτης του "Les Saracatsans, une tribu monade greque", μελετώντας το ιδίωμα των Σαρακατσαναίων κατέγραψε και τους στίχους πολλών Σαρακατσιάνικων Τραγουδιών, όπως ακριβώς του τα αφηγήθηκαν οι Σαρακατσιάνοι της Ηπείρου και άλλων περιοχών.
Πατήστε εδώ και διαβάστε τα τραγούδια αυτά!

Τραγούδια του Γάμου
Gamos 200Ακούστε τα τραγούδια του γάμου όπως ηχογραφήθηκαν από την Αδελφότητα των Σαρακατσαναίων Ηπειρωτών Αθηνών.
H Αδελφότητα αποτελείται από Ηπειρώτες Σαρακατσάνους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από το Ζαγόρι και κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ακούστε τα Τραγούδια Γάμου

Ένα παρεξηγημένο τραγούδι
grivas1Το τραγούδι "Γρίβα μ' σε θέλ' ο Βασιλειάς" είναι ένα παρεξηγημένο τραγούδι. Τόσο απ' αυτούς που ζητούσαν να το ακούσουν σε γάμους και σε γλέντια, όσο και από τους άλλους που απέτρεπαν την εκτέλεση αυτού του τραγουδιού από τους οργανοπαίκτες. 
Για την παρεξήγηση αυτή ίσως φταίει η παραποίση των στοίχων, που μάλλον παρέπεμπε στη σύνχρονη Βασιλεία, ενώ ο βασιλιάς στον οποίο αναφέρεται ο στοίχος, είναι ο Όθωνας και όχι κάποιος από τους σύγχρονους.

Περισσότερα...

Σαρακατσάνικα μοιρολόγια

moirologistres 02
Όλοι κοιμάνται να ξυπνάν

Τον ύπνο τον χωρταίνουν
Κι εσυ κοιμάσαι, δεν ξυπνας
Τον ύπνο δεν χορταίνεις

Αυτός ο ύπνος ο βαρύς
Κάνα καλό δεν φέρει
Σου φέρει αρρώστια στο κορμί
Και πόνο στο κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα: Σαρακατσάνικα Μοιρολόγια

Γιάννης Καλούσης
Kaloussis«Πέρασα πολύ καλά με τους Σαρακατσαναίους», έλεγε και ξανά ‘λεγε ο Γιάννης Καλούσης όταν τον επισκέφτηκα στο σπίτι του στους Γόνους.

Μόλις φτάσαμε μπροστά στο σπίτι του, κατέβηκε από τη βεράντα όπου καθόταν και ήρθε να μας προϋπαντήσει.
«Πήρα τη στράτα το στρατί…» άρχισε να μου τραγουδάει, μόλις μου έδωσε το χέρι. Χαίρεται ιδιαίτερα κάθε φορά που συναντάει Σαρακατσιάνο.
"Πέρασα πολύ καλά με τους Σαρακατσαναίους. Έμαθα τις αξίες τους και κοίταζα τον κάθε χορευτή στα πόδια. Μια φορά σε έναν γάμο στην Πρινιά Αγιάς, ήρθε η μάνα της νύφης και μου είπε, "Έλα μέσα, κυρ΄ Γιάννη, να πεις κανα τραγουδάκι". Πήγα μέσα κι άρχισα να τραγουδάω:

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

  • Τραγούδια από τον Carsten Hoeg (1925)

    Τραγούδια όπως τα κατέγραψε ο Carsten Hoeg το 1925 από τους Σαρακατσιάνους της Ηπείρου κυρίως, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας

 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213

 
 
 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 33 επισκέπτες και κανένα μέλος