Koritsi Barela 100

Ονειροκρίτης

oneirokriths 200

kolovos 150

Μάης

Μας ήρθε ο Μάης ο καλός
ζεστός, λουλουδιασμένος
ο τόπος είναι πράσινος
και ανθοστολισμένος

τρώνε τα γιδοπρόβατα
λουλούδια σνθισμένα
και έρχονται για άρμεγμα
με γάλα φορτωμένα

σαν ένα πράσινο χαλί
στέκονται τα τριφύλλια
και τα πουρνάρια γέμισαν
με κόκκινα ξιφίλια

Ο Μάης μόλις μέσιασε
φεύγουμε ξεκινάμε
Παίρνουμε τα κοπάδια μας
για τα βουνά τραβάμε

Έχουμε ποδαρόδρομο
τη νύχτα και τη μέρα
να φτάσουμε στα έλατα
το δροσερό αέρα

Στίχοι: Παρλάτζας Αλέξανδρος

Το λιβάδι «ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ»
Η στάνη των Ξηρομεριταίων
Το λιβάδι του Αηγιάννη αποτελούσε την αρχή της οροσειράς του Βερμίου, ανήκε στον Δημοσθένη Χατζηγώγο, ο οποίος στεφάνωσε και τον πατέρα μου. Η εγκατάσταση του τσελιγκάτου μας έγινε εκεί το Ί925 για πρώτη φορά και συνέχισε το ξεκαλοκαίριασμά μας σ' αυτό μέχρι το 1950.
Τα σύνορα του λιβαδιού αρχίζουν από νότια με Αλιάκμονα, ανατολικά με κτήμα της κοινότητας Καστανιάς Βέροιας, Δυτικά με κοινότητα Πολυμύλου και βόρεια με τμήμα κτήματος Καστανιάς και Πολυμύλου.

Περισσότερα...

Το λιβάδι "Σακλάρι"
Pappoudes 100Η στάνη των Ξηρομηρσαίων (Σκοτιδαίων), των Αλεξαίων και του Γ. Καπετάνου
Το λιβάδι «Σακλάρι» βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Βερμίου. Έχει έκταση περίπου 10.000 στρεμ. Και συνορεύει με κοινοτικές εκτάσεις Βοσκοχωρίου και Πολυμύλου, με λιβάδι «Τσεκούρια» και με την κοινοτική έκταση Ξηρολίβαδου (Ιμπιλί). Πότιζαν τα ζώα τους οι μισθωτές του στη κεντρική βρύση του Ιμπιλί, όπου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής  και ο Σαρακατσάνικος οικισμός Ιμπιλί (όταν κτίστηκε η εκκλησία από μια ομάδα στρατιωτικών, οι Ιμπιλιώτες Σαραακτσιάνοι ένιωσαν ότι θα εμποδίζονταν τα πρόβατα από την έκταση που θα καταλάμβανε η εκκλησία και ανησύχησαν. Υπάρχει και σχετικό μολόημα}. Τα κονάκια των Ξηρομερσαίων ήταν πλησίον της βρύσης, απέναντι από τη στάνη "Ιμπιλί", τους χώριζε το ρέμα. Το λιβάδι νοικιάστηκε το 1920 από τον Αθανάσιο Ξηρομερίτη (Σκοτίδα) και στη συνέχεια έβαλε σ' αυτό και τα αδέρφια της γυναίκας του, Αλεξαίους, Κωνσταντίνο, Δηνμήτριο και Άγγελο. Το 1926 έβαλε και τον ξάδερφο της γυναίκας του Ιωάννη Καπετάνο, ο οποίος είχε και 150 γίδια τα οποίο έβοσκε σε ένα τμήμα του λιβαδιού που προσφέρονταν για τη βοσκή τους.  Στα κονάκια τους κατοικούσαν οι εξής οικογένειες:

Περισσότερα...

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΓΚΑΤΟΥ
1. Οι έννοιες «τσελιγκάτο» και «στάνη»
Tseligkata Bermiou book 100
Το «τσελιγκάτο» είναι μια άτυπη κοινωνική και οικονομική μονάδα-επιχείρηση, με το ζωικό της κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό της, τις πρόχειρες ή τις μόνιμες εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων της, και τους τόπους βοσκής και διατροφής τους κατά κανόνα κατά κατοχή και χρήση, σπάνια δε κατά Κυριότητα.

Σκοπός αυτής της κοινωνικοοικονομικής μονάδας είναι η παραγωγή και εξασφάλιση των μέσων διατροφής και των όρων διαβίωσης των οικογενειών, που την αποτελούν, την εκμετάλλευση του ζωικού της κεφαλαίου και τη διανομή των ωφελημάτων στα μέλη της, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων τους και την προσφορά των υπηρεσιών του καθενός στο τσελιγκάτο.

Περισσότερα...

Τα τσελιγκάτα του Βερμίου
Katsaros NΠάντοτε με γοήτευαν οι ψηλές κορυφές. Στο αντίκρισμα τους ένιωθα μια έλξη απερίγραπτη. Μια ακατανίκητη δύναμη σέρνει όλο μου το είναι προς τα ύψη τους. Σαν τεράστιοι μαγνήτες με παρασύρουν σύγκορμο προς το μεγαλείο τους. Η καρδιά μου και ο νους μου είναι μόνιμα θρονιασμένα σ' αυτές. Το γλυκό μου όνειρο ήταν να τις πατήσω όλες κάποτε. Κι ο πικρός μου ο καημός, ο ασίγαστος πόνος μου είναι γιατί δεν τα κατάφερα να φθάσω σε κάποιες απ' αυτές, κι εκείνες θα κρατήσουν για πάντα κρυφά από μένα τα μυστικά τους.

Περισσότερα...

 

All rights reserved Christos Xiromeritis 6936513213

 
 
 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 επισκέπτες και κανένα μέλος